Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Trükközz a kajával!

Mindenki tudja, hogy vannak apró trükkök, melyekkel egy adott gyakorlatot hatékonyabban lehet végezni. Vannak kiegészítők, melyeket ha megfelelően időzítesz akkor sokat lendíthetnek az edzéseiden és a fejlődéseden. De ugyan, mit is lehetne trükközni a kajával? Megeszed a napi mennyiséget, aztán kész, meló letudva. Vagy mégsem?

Töltsd vissza a tápanyagokat!!


Az edzés befejezte után egy órán belül legyen a legnagyobb étkezésed a nap folyamán. Ez tartalmazzon megfelelő mennyiségű fehérjét és szénhidrátot. Legyen az edzésed este, reggel, vagy nap közben, az edzés utáni étkezésed mindenképpen a nap egyik legfontosabb étkezése. A növekedésed szempontjából nincs még egy étkezés, mely ilyen fontos lenne. Az ideális megoldás az, ha edzés után iszol egy gyorsan felszívódó fehérjét és szénhidrátot tartalmazó turmixot, majd röviddel utána – és nem órákkal később – egy teljes étkezést fogyasztasz, amiben van elég szénhidrát (rizs, burgonya), fehérje( hús, hal) és zöldség. Az edzés utáni turmixod és az étkezés így együtt tartalmazzon 1-2g szénhidrátot (alkattól függően) és 1g fehérjét testsúlykilogrammonként!

Nagyon gyakori kifogás, hogy este van az edzés és hogy este már nem jó sokat enni... De az edzés utáni étkezés az más! Gondolj bele, leedzel, ott állsz tápanyagokra kiéhezve, letolsz egy turmixot, és aztán abbeli félelmedben, hogy elhízol, nem eszel egy rendeset. Ez után jön az éjszaka amikor újabb 6-8 órán keresztül nem eszel eleget... Ez bizony egyenes út a katabolizmushoz! Edzés után muszáj enni, akármikor is végezz az edzéssel!

Itt az idő egy kis csalásra

Azért, mert testépítő vagy, még nem kell minden egyes étkezésednek tisztának lennie, mint a hó... Ez majd ráér diéta idején. Az igazat megvallva, ha mindig tisztán eszel, az némileg rontja a teljesítményedet. Időnként, pl. egy durvább láb vagy hátedzés előtt, vagy után, belefér egy kis csaló kaja. Rendszert ne csinálj belőle, de időnként meglátod, jó dolog érezni azt a plusz erőt, amit egy ilyen csalás után érzel az edzésen. A trükk tehát az, hogy ha már csalsz, akkor azt úgy tedd, és akkor, amikor a legtöbb hasznot húzhatod belőle – például egy gyilkos lábedzés előtt.
Durva edzéshez sok kaja!

Ha gondoskodtál arról, hogy edzés után megkapj minden tápanyagot, ami a regenerálódáshoz és növekedéshez szükséges, akkor itt az idő, hogy elkezdj gondolkodni rajta, mit tehetsz a következő edzésedért – mert csalni nem lehet mindig. A nagy izomcsoportok edzése előtt célszerű sok kalóriát fogyasztani. Egy lábnapon pl. nem csak az edzés utáni tápanyagbevitelre érdemes kiemelt figyelmet fordítani, hanem általánosságban egész nap tanácsos többet enni. Kifejezetten edzések előtt lassabban felszívódó szénhidrátforrásokat részesíts előnyben, teljes értékű fehérjeforrásokkal karöltve, és ne hiányozzanak az zsírok sem ebből az étkezésből. Igen, még telített zsírokat is fogyaszthatsz, ezeknek fontos szerepük van a tesztoszteron termelés szempontjából.

Edzés előtti étkezés – a második legkritikusabb dolog!

Részletezzük ki ezt az edzés előtti étkezést egy picit! A napi 24 órájában elfogyasztott étkezések fontosak, ezt tudjuk, de az edzés előtti 60-90 perces periódus kritikus fontosságú az edzésed szempontjából. Az ekkor bevitt tápanyagoknak drámai hatásuk van a teljesítményedre. Rizs, csirke, tojásfehérje, hal, ezek kiválóan megfelelő tápanyagforrások edzés előtt kb. másfél órával fogyasztva. Emellett 40-60 perccel edzés előtt egy gyors felszívódású fehérjeturmix is jól jöhet. Viszont semmiképpen nem javasolt a nagy lelkesedésben edzés előtt teletömni magad cukorral, mert az a visszájára fordulhat az edzés végére! Gyors szénhidrátot tehát ne tegyél a turmixba, de valami közepesen gyorsan felszívódó szénhidrátforrás elfér. Ekkor már ne fogyassz sok zsírt, és rostot, ezek lassítják a felszívódást. Egy fehérjét és szénhidrátot 1:1 arányba tartalmazó turmix előnyös választás ilyenkor.
168841_463276847033945_1812151033_n.jpg