Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A jojó effektus - mi váltja ki és hogyan kerülhető el?

2012.09.25

A jojó effektus a testsúly leadásának és a kilók visszatérésének többszöri váltakozása. Nem ajánlott a drasztikus gyors fogyás, inkább az életmód változtatásával, rendszeres mozgással és tudatos étkezéssel érjék el céljaikat.

A fogyókúra céljából diétát folytató emberek többször tapasztalják, hogy a kúra abbahagyását követően, a nehezen leadott kilók visszatérnek. A jojó effektus azt jelenti, hogy a diéta alatti fogyást, a diéta utáni hízás követi, ami akár többször is váltja egymást.

Mi váltja ki a jojó effektust?

A fogyókúra három csapdája:
Sokan gondosan odafigyelnek arra, mit esznek, hetente négyszer izzadnak az edzőteremben, de a mérleg nyelve csak nem akar lefelé mozdulni. Mi lehet a baj? Leslie Bonci dietetikus szerint mindenki ugyanabba a három csapdába esik bele újra és újra. Miért sikertelen a legtöbb fogyókúra?

A jojó effektust alapvetően az alapanyagcsere csökkenése váltja ki. A szervezet 24 órás energiaforgalma 5800 KJ, ami nyugalomban a szervek működéséhez kell. Könnyű testi munka esetén 11000 KJ-ra van szükség. A nagymértékben csökkentett kalória, vagy az étkezések kihagyása lassítja az alapanyagcserét.

A fogyás alatt, a szervezet először a raktárakból alakítja vissza a működéséhez szüksége energiát, ezzel érhető el a súlyvesztés. Az elért súly után az étkezés újbóli megemelése nem jár párhuzamosan a lelassult anyagcsere felgyorsulásával. Nagy kalóriamennyiséget a csökkent anyagcsere működés nem képes elégetni, zsírraktárat képez, és megtörténik a visszahízás.

Hogyan lehet elkerülni a jojó effektust?

Ha a diéta, az életmód változtatásával jár együtt, nem tér vissza a leadott súly. Ajánlott a kalória lassú csökkentése, napi ötszöri étkezés, és mindennapi mozgás. Egy fél órás intenzív sétával nagyon jó hatást lehet elérni.
Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

Gyermekkori elhízás - Diéta helyett egészséges életmód
A só fokozza a gyerekkori elhízást
A stressz elhízáshoz vezet
Az elhízás fokozza a rák kockázatát
Elhízás: mi van a háttérben?
Miért kell kezelni az elhízást?
A túlsúlyosaknál gyakoribb az agresszívebb rák

A testsúly lassú egyenletes elvesztése (fél év alatt a testsúly 10%-a), egészséges fogyást eredményez.

Milyen veszélyei lehetnek a jojó effektusnak?

A jojó effektus veszélyezteti egészségünket, az alábbi betegségek kiváltója lehet:

2-es típusú diabétesz.
Magas koleszterinszint.
Nő az epehólyag bántalmak kockázata.
Az ismétlődő súlyvisszanyerés szorongást, depressziót válthatnak ki.
523725_479796842048612_1988653743_n.jpg